Login

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ασβέστιο για πρόληψη της παχυσαρκίας

Το ασβέστιο μπορεί να έχει αξιόλογη δράση εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Το ασβέστιο συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στην παχυσαρκία. Φαίνεται ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην παίρνουν υπερβολικό βάρος σώματος. Συμβάλλει έτσι στην πρόληψη της παχυσαρκίας, που ταλανίζει την ανθρωπότητα στην εποχή μας.
Το ασβέστιο μπορεί λοιπόν να προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους, παρά μόνο, να ενδυναμώνει τα κόκαλα τους.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα στο να βοηθούν στη διατήρηση του βάρους χωρίς αύξηση του δείκτη μάζας σώματος. Ακόμη είναι δυνατόν να βοηθούν στη απώλεια των περιττών κιλών που επιβαρύνουν το σώμα. Τα συμπληρώματα βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικά στους άνδρες αλλά αποτελεσματικότερα στις γυναίκες.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα διάρκειας 12 ετών σε 10.591 άνδρες και γυναίκες που ήσαν μεσήλικες μεταξύ 53 και 57 ετών. Αξιολογήθηκαν η πρόσληψη διατροφικού ασβεστίου, συμπληρωμάτων ασβεστίου και συνολικού ασβεστίου. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με  την εξέλιξη του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, δηλαδή εάν είχαν απώλεια ή πρόσληψη βάρους κατα τη διάρκεια των 8 έως 12 ετών που έτυχαν παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το διατροφικό ασβέστιο από μόνο του, δεν είχε σημαντική επίδραση στις αλλαγές του σωματικού βάρους. Όμως οι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου, είχαν τη τάση να χάνουν κάποιο βάρος.
Είναι πολύ νωρίς με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν, να γίνει σύσταση για συστηματική χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου με στόχο την απώλεια βάρους.
Όμως η έρευνα αυτή επιτρέπει την εισήγηση ότι συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνονται για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης μπορεί να έχουν μια μικρή ευεργετική επίδραση στη μείωση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα σε μεσήλικες γυναίκες.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό για την κατασκευή και διατήρηση δυνατών οστών και δοντιών. Περισσότερο από 99% του συνολικού ασβεστίου του σώματος βρίσκεται αποθηκευμένο στα οστά και στα δόντια.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά ασβέστιο για να καλύπτονται οι ανάγκες του. Το σώμα χάνει ασβέστιο από το δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τον ιδρώτα, τα ούρα και τα κόπρανα.
Εάν δεν υπάρχει αρκετή προμήθεια ασβεστίου στον οργανισμό από τη διατροφή ή συμπληρώματα ασβεστίου τότε ο οργανισμός καταβολίζει τα οστά για να απορροφήσει το ασβέστιο που απαιτείται καθημερινά.
Το ασβέστιο έχει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Εκτός από το ρόλο του στα οστά και τα δόντια, χρειάζεται για τη λειτουργία των μυών, τη συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, τη σύνθεση και έκκριση ορμονών και ενζύμων. Επίσης έχει θεμελιώδη ρόλο για τη μεταφορά των μηνυμάτων μεταξύ των διαφόρων νευρικών κυτταρικών δομών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ασβέστιο μπορεί να έχει αξιόλογη δράση εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου