Login

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΘΕΑ (2006):

  • Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά. Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι, όπως συνέβαινε την τελευταία τετραετία, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο σε ηλικία 15,5 χρόνων, τώρα το εγκαταλείπουν στα 14 χρόνια.
  • Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια.
  • Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι

Απ' το προφίλ του χρήστη προκύπτουν τα εξής:

  • Η κάνναβη εμφανίζεται ως κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία 19 ετών περίπου σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει περίπου το 84,6%. Το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ συστηματική ενέσιμη χρήση της κάνει το 40,7%. Μέση ηλικία κατά την πρώτη ένεση είναι τα 20,8 έτη. Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.
  • Οι 8 στους 10 είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25,8 ετών και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Περίπου οι μισοί είχαν αποταθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, αλλά για περισσότερους από 7 στους 10 είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ. Από όσους προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.



Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Εκτελεστές συνταγές του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου

Κανονικά θα εκτελούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, συνταγές του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκαν από την 1η Ιουνίου.

Με εγκύκλιό του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κ. Γεράσιμος Βουδούρης παρατείνει την ισχύ των συνταγών, λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Ο κ. Βουδούρης διευκρινίζει ότι δεν θα ισχύσει ο περιορισμός των πέντε ημερών, ενώ οι συνταγές θα είναι εκτελεστές έως και πέντε μέρες μετά τη διακοπή των κινητοποιήσεων.

Η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αναφέρει τα εξής:

'Όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν κανονικά στα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους.

Η ανωτέρω απόφαση ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε μέρες μετά τη λήξη της.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκτελούν χειρόγραφα τις ηλεκτρονικές συνταγές, εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική της εκτέλεση'.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Διαθέτει γιατρούς στα ΚΑΠΗ

Γιατρούς στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), για χορήγηση συνταγών στους χρονίως πάσχοντες, παραχωρεί ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτό διευκρινίζει με επιστολή του προς τους δήμους, ο γενικός διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κ. Νίκος Καρβουνάς.

Στην επιστολή του σημειώνει ότι 'η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σεβόμενη τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας για παροχές καλύτερων υπηρεσιών, προτίθεται να διαθέσει ιατρικό προσωπικό στα ΚΑΠΗ, προκειμένου να γίνεται συνταγογράφηση σε χρονίως πάσχοντες.

Για τη διάθεση γιατρών, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ο δήμος έχει υποχρέωση να αποστείλει στον διευθυντή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ της περιοχής του, το μητρώο των μελών του ΚΑΠΗ, για τα οποία μέλη μόνο θα γίνεται η συνταγογράφηση.

Ο δήμος οφείλει να ενημερώσει τον διευθυντή της Μονάδας Υγείας της περιοχής του εάν διαθέτει ιατρικό προσωπικό και με ποια σχέση εργασίας.

Σε περίπτωση που ο δήμος διαθέτει πάνω από έναν γιατρό, θα ανατεθεί σ΄ έναν αυτούς η συνταγογράφηση.

Ο γιατρός θα συνταγογραφεί μόνο για χρόνια νοσήματα και συνεχιζόμενη θεραπεία, κυρίως τρίμηνες συνταγές. Συνεπώς, δεν θα αλλάζει αγωγή, δεν θα προσθέτει φάρμακα και δεν θα αναθέτει τη συνταγογράφηση σε τρίτους.

Εκτός από τη σφραγίδα του γιατρού (σφραγίδα μονάδας Υγείας, όταν ο γιατρός διατίθεται από τον ΕΟΠΥΥ ή προσωπική σφραγίδα όταν ο γιατρός διατίθεται από τον δήμο), θα υπάρχει και σφραγίδα που θα αναγράφει το ΚΑΠΗ και τον δήμο από τον οποίο γίνεται η συνταγογράφηση, ώστε ναμπορεί να ελέγχεται από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Ο γιατρός που διατίθεται από τον ΕΟΠΥΥ δεν λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή για την συνταγογράφηση και ότι σε κάθε δήμο διατίθεται ένας μόνο γιατρός, κατά προτίμηση παθολόγος ή Γενικής Ιατρικής. 

Ο γιατρός ορίζεται για μία ημέρα την εβδομάδα από την οποία εξαιρείται από τα ραντεβού του με ευθύνη του διευθυντή της μονάδας.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Δώστε έμφαση στα θετικά στοιχεία του κάθε παιδιού, εστιάζοντας στις ικανότητες του.

▪ Αποφύγετε τις ταμπέλες. Αν χρειαστεί μιλήστε για τη συμπεριφορά που δε σας άρεσε, χωρίς να την συνδέσετε με το ίδιο το παιδί.

▪ Δώστε χρόνο και προσοχή στο κάθε παιδί ξεχωριστά.

Αποφύγετε να κάνετε διακρίσεις και να συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους. Εκτιμήστε ό,τι ξεχωριστό έχει το κάθε παιδί.

▪ Δώστε εκτίμηση στα παιδιά σας.Δίνοντας σημασία και ακούγοντας προσεκτικά τις προσδοκίες τους, τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, τους δείχνουμε ότι είναι σημαντικά για μας και ότι τα αγαπάμε για αυτό που είναι.


Η σειρά γέννησης είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς και τα αδέλφια τους, καθώς και το πως βλέπουν τον εαυτό τους όχι μόνο μέσα στην οικογένειά τους, αλλά και στις σχέσεις με τους γύρω τους.
Ο οικογενειακός αστερισμός επηρεάζει τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που έχει το κάθε παιδί σχετικά με το τι δικαιούται και τι μπορεί να περιμένει από τους γύρω του.
Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται σε όλες τις οικογένειες με τον ίδιο τρόπο.


Η κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία, τις δικές της ανάγκες, αξίες και κανόνες που την κάνουν μοναδική και ξεχωριστή. Όπως μοναδικό και ξεχωριστό είναι το κάθε άτομο που ανήκει σε αυτή.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ




Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στον κόσμο εργάζονται. Και δυστυχώς, αντίθετα από ό,τι θα νόμιζαν πολλοί, το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών και των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας. Το μέλλον γι' αυτά τα παιδιά διαγράφεται ζοφερό, καθώς δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι' αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ. Πολλά είναι «αόρατα» κυριολεκτικά, καθώς δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί, ή σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών ή αθλητικών ειδών (π.χ. μπάλες στο Πακιστάν), συχνά με κάποια μορφή σκλαβιάς Κάποια τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία. Και ας μην ξεχνάμε τα ψυχολογικά τραύματα και την καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού που δουλεύει.

Η οικονομική συνεισφορά τους στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που ωθεί τα παιδιά στην εργασία και κατ' επέκταση στην εκμετάλλευσή τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο κυρίαρχος ρόλος του οικονομικού παράγοντα στην έναρξη της παιδικής εργασίας γίνεται φανερός αν εξετάσει κανείς την οικογενειακή προέλευση των παιδιών. Πρόκειται κυρίως για παιδιά οικονομικώς ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και σε μεγάλο ποσοστό προσφύγων.

Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η  παιδική κακοποίηση αφορά την σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, συναισθηματική κακοποίηση ενός παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης του.
Η σωματική κακοποίηση ειναι το ξύλο, το σπρώξιμο, το τράνταγμα και κάθε μορφή επιθετικής συμπεριφοράς η οποία απευθύνεται στο παιδί
Η σεξουαλική κακοποίηση αφορά οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη η απόπειρα αυτής πάνω στο παιδί.
Η ψυχολογική κακοποίηση έχει πιο γενική έννοια και ειναι οποιαδήποτε κατάσταση αγχώνει, στρεσάρει, ή τρομάζει το παιδί όπως π.χ η βία μεταξύ των γονιών.
Η συναισθηματική κακοποίηση είναι η εγκατάλειψη, η υποτίμηση, η παραμέληση, η απόρριψη απο τους γονείς.
Αν το πρόσωπο φροντίδας κακοποιεί το παιδί, τότε αυτό θεωρεί οτι είναι φυσιολογικό να ειναι θύμα και είναι πολύ πιθανό ο ίδιος σαν ενήλικας να μπεί σε ρόλο θύτη ή θύματος.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...