Login

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης στους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν: την ηλικία, το φύλο ( η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες), την ύπαρξη ιστορικού κατάθλιψης στην οικογένεια, την ύπαρξη ψυχιατρικού ιστορικού ή γνωστικών εκπτώσεων, την κατάχρηση αλκοόλ και τσιγάρων και τις αυπνίες. Η ύπαρξη ιατρικών διαταραχών ( π.χ χρόνιες παθήσεις, ασθενής σωματική υγεία και αυξανόμενη ανικανότητα), χρόνιου άγχους και σωματοποιημένων διαταραχών συνιστούν επίσης παράγοντες κινδύνου. Ρόλο παίζουν ακόμη διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες όπως: οικογενειακή κατάσταση, ύπαρξη συζυγικής σχέσης, στρεσογόνα γεγονότα, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό εισόδημα ή οικονομικά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
  • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
  • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
  • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
  • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
  • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
  • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
  • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Παγκόσμια ημέρα νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα

Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται πιο εύκολα, λόγω της εμφανούς νευρικότητας και έντονης καρδιακής ενεργοποίησης που προκαλεί στις πάσχουσες, αλλά ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαλάθει της προσοχής.



Σύμφωνα με τα δεδομένα πολλών διεθνών μελετών, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποδίδεται, πιθανώς, στο περιβάλλον, το είδος των τροφών και τις ιονίζουσες ακτινοβολίες. Παράλληλα, η αύξηση αυτή συσχετίζεται και με τη συχνότερη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την αυξημένη εγρήγορση ιατρών και πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα περισσότερων διαγνωστικών μέσων. Ωστόσο, οι θυρεοειδοπάθειες στη χώρα μας εξακολουθούν να αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, και στον παιδικό πληθυσμό, ειδικά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος, ο οποίος ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν διάφορες απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Η λειτουργία του εξαρτάται και από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα του εγκεφάλου.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως οι όζοι, η οζώδης βρογχοκήλη κτλ. Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο κτλ.
Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα (25 Μαΐου), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (E.E.E.-Π.Ε.Ε.), Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη & Μεταβολισμού, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. `Αρεταίειο' κ. Γεώργιος Μαστοράκος, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη του Γ.Ν. Μελισσίων `Αμαλία Φλέμιγκ' κ. Ιωάννα–Πηνελόπη Τζαβάρα-Αγγελοπούλου και η Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. `Ο Ευαγγελισμός' κ. Βαρβάρα Βλασσοπούλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαστοράκος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός και, για το λόγο αυτόν, σε περιπτώσεις προβλημάτων γονιμότητας θα πρέπει πάντα να διερευνάται η πιθανή παρουσία τους. Αυτές οι δύο παθήσεις εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται πιο εύκολα, λόγω της εμφανούς νευρικότητας και έντονης καρδιακής ενεργοποίησης που προκαλεί στις πάσχουσες, αλλά ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαλάθει της προσοχής. Και τούτο διότι χαρακτηρίζεται, κυρίως, από κόπωση και γενικευμένη υποτονικότητα, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να συγχέονται με τα συμπτώματα της ίδιας της εγκυμοσύνης.
Με δεδομένο το γεγονός ότι και τα δύο νοσήματα συσχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και απώλεια του εμβρύου, και, επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός, ακόμα και σε ήπιες μορφές, συνδέεται με προβληματική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, η πιθανότητα παρουσίας τους πρέπει να διερευνάται με την παραμικρή, έστω, υποψία. Σημειώνεται ότι και τα δύο νοσήματα, ιδίως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να εμφανιστούν και στη λοχεία, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη μητέρα.
Από την πλευρά της, η κ. Τζαβάρα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί σχετικά σπάνια νόσο, αφού απαντάται σε ποσοστό 0,6-1,6% των καρκίνων στις Η.Π.Α., και αφορά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το 1995 οι θάνατοι από καρκίνο θυρεοειδούς αναφέρονται σε ποσοστό 0,35-0,38% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στη χώρα μας.
Οι θυρεοειδικοί όγκοι αποτελούν τους περισσότερο συχνούς από το σύνολο των ενδοκρινικών νεοπλασμάτων. Η ταξινόμηση του θυρεοειδικού καρκίνου κατά τον Rosai (1996) με βάση την ιστογένεση και τη διαφοροποίηση είναι όγκοι με θυλακιοκυτταρική διαφοροποίηση, όγκοι με διαφοροποίηση του C-κυττάρου και μικτοί όγκοι με διαφοροποίηση και των θυλακιοκυτταρικών και των C-κυττάρων. Τα κακοήθη νεοπλάσματα του θυρεοειδούς διακρίνονται περαιτέρω σε: α) καλά διαφοροποιημένα (θηλώδη, θυλακιώδη, μυελοειδή), β) σε χαμηλής διαφοροποίησης, γ) αδιαφοροποίητα και άλλα σπάνια (πρωτοπαθές λέμφωμα) κ.ά.
Θυλακιοκυτταρικό καρκίνωμα
Το θηλώδες και θυλακιώδες καρκίνωμα είναι οι πιο γνωστές και συνήθεις κακοήθειες του θυρεοειδούς, αφού αποτελούν ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκινωμάτων. Το ποσοστό θανάτων από αυτούς τους καρκίνους είναι πολύ χαμηλό (0,4%), αλλά αυτή η καλή τους πρόγνωση και εξέλιξη εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και, βεβαίως, από τη σωστή αντιμετώπισή τους (χειρουργική επέμβαση και χορήγηση ).
Θηλώδες καρκίνωμα
Αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα του θυρεοειδούς. Οι κλινικές εκδηλώσεις του είναι αθόρυβες. Συνήθως πρόκειται για μονήρη `ψυχρό' όζο, άλλοτε άλλου μεγέθους (≈ 50% του συνόλου). Είναι πιο συχνό στις γυναίκες από τους άνδρες και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία (μέση ηλικία εμφάνισης περίπου τα 40 έτη). Στα παιδιά είναι η συνηθέστερη κακοήθεια του θυρεοειδούς (>90% του συνόλου). Έχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα θηλώδους επί νόσου Hashimoto. Η κλινική πορεία είναι μακροχρόνια, με εμφάνιση υποτροπής ακόμα και 30 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου.
Θυλακιώδες καρκίνωμα
Είναι λιγότερο συχνό από το θηλώδες (5-15% σε περιοχές με περίσσεια ιωδίου, 25-40% σε ιωδοπενικές περιοχές). Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να διαπιστωθεί διήθηση της κάψας ή και των αγγείων. Έχει χειρότερη πρόγνωση από το θηλώδες, γιατί χορηγεί συχνότερα αιματογενείς μεταστάσεις, κυρίως στα οστά και στους πνεύμονες, που σε ποσοστό 15-20% είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου. Διακρίνονται δύο βασικοί τύποι: α) θυλακιώδες με ελάχιστη διήθηση (minimally invasive) και β) θυλακιώδες με ευρεία διήθηση (widely invasive) με επιθετικότερη συμπεριφορά.
Αδιαφοροποίητο (ANAPLASTIC) καρκίνωμα θυρεοειδούς
Η πλέον επιθετική μορφή καρκίνου, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 3% του συνόλου σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας (>60 χρ.). Συνήθως εμφανίζεται ως ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα με επέκταση στον τράχηλο, δύσπνοια και τοπική ευαισθησία. Τα αδιαφοροποίητα είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μετατροπής των καλώς διαφοροποιημένων, κυρίως θηλωδών καρκινωμάτων. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και η εξέλιξη είναι ταχύτατη, με διήθηση του τραχήλου και μεταστάσεις στους πνεύμονες. Η μέση επιβίωση δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.
Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς (ΜΚΘ)
Αποτελεί το 5-10% των θυρεοειδικών καρκινωμάτων και προέρχεται από τα παραθυλακιώδη ή κύτταρα C, τα οποία εκκρίνουν σε φυσιολογικές συνθήκες καλσιτονίνη. Παρουσιάζεται, συνήθως, σε ηλικία 50-60 ετών ως μονήρης, ανώδυνος σκληρός όζος. Υπάρχει μία μικρή υπεροχή στις γυναίκες (1,5/1). Κατά την πρώτη εμφάνιση τουλάχιστον στο 50% των ασθενών παρατηρείται συνοδός τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Μακρινές μεταστάσεις στους πνεύμονες, ήπαρ και οστά κατά την αρχική εκδήλωση της νόσου μπορεί να εμφανιστούν σε ποσοστό μέχρι και 10%.
Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική, η οποία αφορά σε ολική θυρεοειδεκτομή και ριζικό λεμφαδενικό τραχηλικό καθαρισμό. Η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου γίνεται με μέτρηση της καλσιτονίνης και του CEA. Χαμηλές τιμές καλσιτονίνης επί μεταστατικής νόσου υποδηλώνουν κακή πρόγνωση λόγω αποδιαφοροποίησης. Η 10ετής επιβίωση είναι 67-80%.
Αναφερόμενη στην επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών, η κ. Βλασσοπούλου τόνισε ότι αυτή αφορά το ήπαρ, την καρδιά, το μυϊκό σύστημα, τον λιπώδη ιστό και το σκελετό, καθώς και την αναπαραγωγική λειτουργία. Ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του στην ενδομήτρια ζωή και στη νεογνική περίοδο. Ο ρόλος του είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας και όταν δε λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος δυσάρεστων για την υγεία επακόλουθων.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις παθήσεις που αφορούν το μέγεθος (βρογχοκήλη – όζος) και στις παθήσεις που αφορούν τη λειτουργία (υποθυρεοειδισμός – υπερθυρεοειδισμός). Ενίοτε, ωστόσο, παρατηρείται και συνδυασμός των δύο.
Η διόγκωση του θυρεοειδούς ονομάζεται βρογχοκήλη. Είναι μια αντιρροπιστική προσαρμογή στην προσπάθεια του αδένα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού όταν η λειτουργία του έχει κάποιο μειονέκτημα. Έτσι, διογκώνεται π.χ. όταν λείπει το ιώδιο από τις τροφές, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου ήταν μια από τις σημαντικές αιτίες που παλιότερα είχαμε συχνά βρογχοκήλη στην Ελλάδα, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει πια έλλειψη ιωδίου, εκτός, ίσως, από ελάχιστες πολύ μακρινές περιοχές. Παρόλα αυτά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς εξακολουθούν να εμφανίζονται συχνά και προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό.
Ο θυρεοειδής μπορεί να διογκώνεται και από χρόνιο ερεθισμό από ουσίες που έχουν κάποια διεγερτική δράση στα κύτταρά του, οι οποίες προέρχονται είτε από το περιβάλλον, όπως είναι π.χ. τα θειοκυανικά που περιέχονται στον καπνό, είτε, σε ορισμένους πληθυσμούς, από την κατανάλωση ασυνήθιστων τροφών που μπορεί να τον ερεθίζουν. Στη χώρα μας δεν έχουν αναγνωριστεί τέτοιες τροφές.
Αρκετά συχνό φαινόμενο αποτελεί και η προέλευση των ερεθιστικών αυτών παραγόντων από τον ίδιο τον οργανισμό, όπως είναι τα εσωτερικά αντισώματα που μπορεί να δυσκολεύουν τη λειτουργία του θυρεοειδή, τα οποία φαίνεται πως είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης βρογχοκήλης στις μέρες μας.
Σε ό,τι αφορά τον υποθυρεοειδισμό, σημείωσε η κ. Βλασσοπούλου, η επίπτωσή του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5-7% και της ήπιας μορφής φθάνει μέχρι 15% στις ηλικιωμένες γυναίκες. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως γενικευμένη κόπωση, τάση για παχυσαρκία, βραδύτητα στις κινήσεις και τις αντιδράσεις, υπνηλία, ξηρότητα του δέρματος, δυσκοιλιότητα και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, οίδημα στο πρόσωπο και τα άκρα, τριχόπτωση και βαρηκοΐα. Από την καρδιά παρουσιάζεται βραδυκαρδία.
Για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού χρησιμοποιούμε τα δισκία θυροξίνης, τα οποία χορηγούμε σε ποσότητα τόση όση λείπει από τον οργανισμό και μπορούμε να έχουμε πρακτικά πλήρη θεραπεία της νόσου, εφόσον η αγωγή είναι τακτική.
Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες πρέπει. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας, απώλειας βάρους, δυσανεξίας στη ζέστη και εφιδρώσεις. Επίσης, χαρακτηριστικά του υπερθυρεοειδισμού είναι η ανησυχία, ο εκνευρισμός, το τρέμουλο των χεριών και η έντονη μυϊκή αδυναμία. Στις γυναίκες μπορεί να έχουμε διαταραχές της περιόδου. Η απώλεια βάρους που τον συνοδεύει μπορεί να βάλει την υποψία για κακοήθη νόσο, στην περίπτωση, όμως, εκείνη υπάρχει ανορεξία, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό πολυφαγία. Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα καρδιακή αρρυθμία, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να σχετίζεται με οφθαλμοπάθεια (εξόφθαλμος).
Η επίπτωση της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς στο γενικό πληθυσμό είναι 0.2% στους άνδρες και 2% στις γυναίκες. Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τον υπερθυρεοειδισμό. Απλώς, είναι καλό να διαγνωσθεί γρήγορα για να δοθεί η κατάλληλη αγωγή, διότι αν παραμεληθεί μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως από επιπλοκές από την καρδιά (αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ).
Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος έχει μια χρόνια μορφή και την τάση να υποτροπιάζει. Σε αυτές τις επίμονες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο ή `καταστροφή' του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο, προκειμένου να έχουμε οριστική ίαση της νόσου. Υπάρχουν, όμως, και μερικές πιο ήπιες, παροδικές μορφές που περνούν πολύ γρήγορα και δεν χρειάζονται μακρά παρακολούθηση. Οι τελευταίες οφείλονται σε κάποιου τύπου παροδική φλεγμονή του θυρεοειδούς.
Οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Υπάρχει μια έξαρση στην περίοδο λίγων μηνών μετά τον τοκετό. Επίσης, ήπιες μορφές είναι συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και η επίπτωση γίνεται αρκετά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.
Από το iatronet

Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Kαφές: Μια υγιεινή παρασπονδία

Τα νέα έρχονται από μια έρευνα που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην υγεία



Ένα φλυτζάνι καφέ μπορεί να εξασφαλίσει μακροζωία; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές έχει μάλλον θετική επίδραση στην υγεία.

Τα νέα έρχονται από μια έρευνα που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης στην υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ. Διαιτολογίας Νιλ Φρίντμαν και την ερευνητική του ομάδα δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Σύμφωνα με αυτά, ένα ρόφημα καφέ, ανεξάρτητα από το αν περιέχει καφεΐνη ή είναι ντεκαφεϊνέ, δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ή τη λειτουργία της καρδιάς. Ο συνδυασμός του καφέ με άλλες επιβλαβείς ουσίες είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Καφές και τσιγάρο αποδεικνύονται κακοί σύντροφοι
Οι έρευνες διεξήχθησαν σε ένα τυχαίο δείγμα 229.000 ανδρών και 173.000 γυναικών στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαπενταετία. Τα τελικά αποτελέσματα βασίστηκαν σε ένα γενικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη συχνότητα άθλησης και τους ρυθμούς εργασίας των συμμετεχόντων. Οι ηλικίες που έλαβαν μέρος ήταν 51-71 ετών. Μέχρι το 2008, πέθαναν 52.515 από τους συμμετέχοντες, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο New England Journal of Medicine. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί προήλθαν και εξαιτίας του καφέ.

Στην πραγματικότητα, τα στατιστικά στοιχεία καταμαρτυρούν πως οι μανιώδεις λάτρεις του καφέ πέθαναν όντως νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν σχεδόν καθόλου καφέ. Ωστόσο αποκλειστικός υπαίτιος δεν ήταν ο καφές. Προσεκτικότερη ανάλυση των καθημερινών συνηθειών των ατόμων αυτών, έδειξε πως το 35% των ανδρών και το 48% των γυναικών που πέθαναν νωρίτερα, συνόδευαν τα έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως με τσιγάρα.
Ο καφές...με μέτρο κάνει καλό
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τη συμβολή της κάθε παραμέτρου ξεχωριστά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα προβλήματα υγείας δεν εκκινούσαν τόσο από την κατανάλωση καφέ αυτή καθεαυτή, αλλά περισσότερο από το συνδυασμό της με το κάπνισμα. Μάλιστα το γεγονός ότι το ρόφημα του καφέ ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, απενοχοποιεί την περαιτέρω δράση του. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι λάτρεις του καφέ προτιμούν να καταναλώνουν καφέ αντί για ανθρακούχα ποτά ή άλλα αφεψήματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χημικές ουσίες, βλαβερές για τον οργανισμό.

Σίγουρα πρόκειται για μια ακόμη στατιστική έρευνα και όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι ερευνητές τα στατιστικά λάθη και οι αποκλίσεις είναι στο πρόγραμμα. Συν τοις άλλοις, η έρευνα αυτή διήρκεσε πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεκτιμήθηκαν και έκτακτες παράμετροι. Φυσικά οι υγεία κάθε επιμέρους ατόμου αλλά και οι παράγοντες που την επηρεάζουν εξετάζονται αυστηρά εξατομικευμένα. Με μια πρώτη χονδρική ανάλυση πάντως, οι Αμερικανοί ερευνητές φαίνονται να περιορίζουν την ευθύνη του καφέ ως προς την εμφάνιση προβλημάτων υγείας παρά να τη διογκώνουν.
Πηγή: DW
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού!



Η ακράτεια ούρων είναι απλά μια κοινή διαταραχή, δεν είναι ταμπού. Εκτιμάται ότι το 20-30% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ακράτεια ούρων. Πάνω από 200 εκατ. ανθρώπων στις αναπτυγμένες χώρες έχουν ακράτεια. Η διαταραχή σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί ενοχική συμπεριφορά στο άτομο, του μειώνει την αυτοπεποίθηση, το κάνει να νιώθει ανασφάλεια και φόβο. Δυστυχώς όμως, λίγοι πάσχοντες παίρνουν το θάρρος να επισκεφθούν έγκαιρα έναν ουρολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους. Αυτό σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα, τους δημιουργεί εντάσεις με την οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον ακόμα και εργασιακά προβλήματα. Με αφορμή την Εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα από 28 Μαΐου – 3 Ιουνίου, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διοργανώνει μια σειρά δράσεων προκειμένου να ενημερώσει όλους τους έλληνες.

Την εβδομάδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού, με ουρολόγο (με απλή αστική χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο). Επίσης, για την ενημέρωση του κοινού θα στηθούν περίπτερα σε πλατείες τεσσάρων Δήμων (Πειραιώς, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης) από όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό με πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας. Ενημερωτικό υλικό θα δοθεί και σε ΚΑΠΗ, Εκκλησίες, Λαϊκές Αγορές, Σταθμούς Μετρό, Φαρμακεία και Νοσοκομεία, ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, θα λάβει χώρα ημερίδα ενημέρωσης στη πόλη της Καλαμάτας στις 2 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα, με στόχο τη ενημέρωση του κοινού.

Όπως επεσήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναµικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.), κος Ηρακλής Μητσογιάννης και ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ε., κος Ηρακλής Πούλιας, η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν πρόκειται για νόσο, αλλά για σύμπτωμα που προκύπτει από μία ή περισσότερες διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος.

1 στις 6 γυναίκες άνω των 20 ετών έχει ακράτεια

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που από τους ειδικούς αποδίδεται στο θέμα ανατομίας αλλά και στην εγκυμοσύνη. Η πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ), η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.

Οι τύποι ακράτειας είναι:

• Ακράτεια προσπαθείας. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος, του γέλιου ή της σωματικής άσκησης.

• Επιτακτική ακράτεια. Η ανάγκη ούρησης είναι επιτακτική τόσο έντονη που δεν μπορεί να κατασταλεί, οπότε συχνά φεύγουν τα ούρα πριν το άτομο προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα στην κύστη, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Μεικτού τύπου ακράτεια. Συνδυασμός επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας από προσπάθεια.

• Ακράτεια από υπερπλήρωση. Όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει, γεμίζει η κύστη μέχρι του σημείου που αρχίζει να ξεχειλίζει και να υπάρχει απώλεια ούρων.

Στην περίπτωση αυτή, η κύστη είναι πάντα γεμάτη και γίνεται απώλεια μικρής ποσότητας ούρων. Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι σπάνιος. Όταν διαπιστώνεται ακράτεια ούρων ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο. Επειδή η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλλει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Η διάγνωση

Οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν τη νόσο με μια απλή κλινική εξέταση αλλά σε κάποιες μορφές επιβάλλεται η απεικόνιση ή ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Τρόποι θεραπείας

Ανάλογα με τη μορφή ακράτειας αλλά και τα πιθανά συνοδά νοσήματα εφαρμόζεται από τους ειδικούς η κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι μια απλή φυσικοθεραπεία και εκπαίδευση της κύστης ή φαρμακευτική αγωγή και σε βαριές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση οποία παρουσιάζει από 80-90% ποσοστά επιτυχίας.

Ανθή Αγγελοπούλου
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Εφαρμογή νέων συμμετοχών ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων


ΣΧΕΤΙΚΟ: Τα υπ’ αριθμ. 9111/12-03-2012 και 20447/26-04-2012 έγγραφα ΕΟΠΥΥ

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, σας ενημερώνουμε ότι  στις 15/05/2012  κοινοποιήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου επικαιροποιημένοι κατάλογοι με  τις δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα προς αυτές κυκλοφορούντα προϊόντα, που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα Θετικό Κατάλογο και στο Συμπλήρωμα αυτού, και  τα οποία ορίζονται ως θεραπεία, βάσει των
εγκεκριμένων τους ενδείξεων για τις δημοσιευμένες παθήσεις, η φαρμακοθεραπεία των οποίων αποζημιώνεται με μειωμένη (10%) ή συμμετοχή μηδέν (0%) του ασφαλισμένου στα φάρμακα.
Επισημαίνονται τα παρακάτω:
1. Για τα υπόλοιπα φάρμακα του Θετικού Καταλόγου, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 25%, εκτός αν  αυτά  εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 3816/2010.
2. Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄497/2012) οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας και οι εργαζόμενοι που έτυχαν σε εργατικό ατύχημα δικαιούνται
0% συμμετοχή για όλα τα φάρμακα. Επίσης, με συμμετοχή του ασφαλισμένου 0% χορηγούνται τα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
3. Για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% και 0% για τις παθήσεις που εμπίπτουν στην μηδενική συμμετοχή.

Οι κατάλογοι μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ www.eof.gr, στην οποία θα πρέπει να ανατρέξουν οι ιατροί που συνταγογραφούν  για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν την  Υπουργική Απόφαση για τη συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, όπως καταγράφεται στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό  μας (1)  και κατ’ αντιστοιχία με τους προαναφερόμενους καταλόγους.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά την ανωτέρω ιστοσελίδα, προκειμένου νε ενημερώνονται για τις τροποποιήσεις ή μεταβολές που μπορεί να προκύψουν στους καταλόγους, από επικαιροποίηση τους, λόγω εισόδου στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα: «Οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων μέχρι τη λήξη μη εκτέλεσης συνταγών του Οργανισμού από ιδιωτικά φαρμακεία». Σχετικό: 1.Το 221/13-1-2012 γενικό έγγραφο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.



Λόγω της προσωρινής μη εκτέλεσης συνταγών για ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Αθήνα, 24 Μαΐου 2012
Αρ. Πρωτ.: 25113
Γενική Δ/νση:  Σχεδιασμού  & Ανάπτυξης

ΑΔΑ: Β495ΟΞ7Μ-ΗΔ1

Μέχρι την έναρξη εκτέλεσης συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν. Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στην Διεύθυνση Παροχών, και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι τα κάτωθι:
1. Πρωτότυπη Συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων
3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο
4. Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται)
Σημειώνεται ότι θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από το θεράποντα ιατρό επί της συνταγής.
Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.
Οι συνταγές που δεν εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας και έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσης τους, θα εκτελούνται κανονικά.

                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
                                              Γ.ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ενημέρωση από ΕΟΠΥΥ και διευκρινίσεις εκτέλεσης συνταγών


Σε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα σας σας ενημερώνουμε ότι:
1. Μετά από σχετική συνεννόηση με μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους για ασφαλισμένους του Οίκου Ναυτού και του ΟΓΑ θα εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία μέχρι τις 23-4-2012, χωρίς να απαιτείται η ένδειξη ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ επί της συνταγής.

2. Οι συνταγές που περιέχουν τα ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους που δεν είχαν δεσμευτεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (π.χ. Baraclude, Viread) και με την νέα υπουργική απόφαση χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα νοσοκομεία, εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία μέχρι τις 23-4-2012, χωρίς να απαιτείται η ένδειξη ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ επί της συνταγής.
3. Τα φάρμακα που χορηγούνται μετά από έγκριση επιτροπής θα συνεχίσουν να χορηγούνται μετά από θετική γνωμοδότηση των επιτροπών. Συνεπώς για την χορήγηση των ιδιοσκευασμάτων Forsteo και Preotact εξακολουθούν να απαιτούνται γνωματεύσεις επιτροπών ΕΟΠΥΥ.
4. Από 2-5-2012 οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου θα απευθύνονται, για τα φάρμακα που απαιτούν έγκριση από επιτροπές, στις επιτροπές φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.
5. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική όπου επιλέγεται από το σύστημα το εμπορικό σκεύασμα δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του σκευάσματος από τον φαρμακοποιό. Αυτό αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 6-4-2012 όπου απαγορευόταν η αλλαγή σκευάσματος από τον φαρμακοποιό. Για τις περιπτώσεις προβλημάτων στην τιμολόγηση των σκευασμάτων με βάση την τιμή αναφοράς έχουμε στείλει ήδη έγγραφο στην ΗΔΙΚΑ για την αντιμετώπιση τους.
6. Η ΗΔΙΚΑ έχει ενημερωθεί με έγγραφο μας για την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οπότε όπως έχετε ενημερωθεί με το έγγραφο μας η αρνητική λίστα εφαρμόζεται από 15-4-2012.
7. Σχετικά με την θετική λίστα αναμένεται η επικαιροποίηση της.

Η προϊσταμένη Διεύθυνσης
Π. Λίτσα

Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Αρρωσταίνουμε… 9.672 φορές στη ζωή μας!


Εάν είστε λίγο υποχονδριακοί, μάλλον θα χαρείτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο μέσος κάτοικος της Δύσης αρρωσταίνει 9.672 φορές στη διάρκεια της ζωής του - συμπεριλαμβανομένων των 11 πονοκεφάλων και των έξι πεπτικών προβλημάτων που εκδηλώνει κάθε χρόνο συν τους κάθε είδους μικρούς ή μεγάλους τραυματισμούς.
Σε ετήσια βάση ταλαιπωρούμαστε από κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας 124 φορές, ενώ κάθε δωδεκάμηνο της ζωής μας μπορούμε να περιμένουμε ότι θα πονέσει τρεις φορές ο λαιμός μας, θα πάθουμε τέσσερις φορές καούρες και θα νιώσουμε πόνο στον αυχένα άλλες τέσσερις.
Επιπλέον, θα κοπούμε πέντε φορές, άλλες τόσες θα πάθουμε κράμπα, ενώ τουλάχιστον έξι φορές θα πάθουμε δυσπεψία, ναυτία ή άλλο πεπτικό ενόχλημα. Η μέση μας, εξάλλου, θα μας ενοχλήσει τουλάχιστον 10 φορές, στο ίδιο δωδεκάμηνο,.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι σχεδόν κάθε τρεις μέρες θα έχουμε κάτι που θα μας κάνει να μην νιώθουμε και τόσο καλά!
Όλ’ αυτά προέκυψαν από την μελέτη 2.000 εθελοντών, την οποία πραγματοποίησε η βρετανική Εταιρεία Φροντίδα της Υγείας Benenden (BHS).
Όπως έδειξε, όσοι ξυρίζονται μπορούν να αναμένουν ότι θα κόβονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ενώ τρεις φορές τον χρόνο θα κοπανήσουμε κάπου ένα δάχτυλο του ποδιού.
Άλλες τόσες θα νιώθουμε αφόρητο πόνο επειδή δαγκώσαμε τη γλώσσα μας και τουλάχιστον μία φορά θα πάθουμε λαρυγγίτιδα που θα κάνει τη φωνή μας βραχνή ή θα την «κόψει» τελείως.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, στη διάρκεια της ζωής μας μπορούμε να περιμένουμε ότι θα σκοντάψουμε 234 φορές και θα βγάλουμε φουσκάλες κάπου στο σώμα (συνήθως στα πόδια, αλλά όχι μόνο) τουλάχιστον 156.
Τα πιο σοβαρά προβλήματα, θα μας στείλουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 3 φορές, ενώ θα χρειαστούμε τουλάχιστον 2 εγχειρήσεις.
Προγενέστερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ένας στους τέσσερις ενήλικες θεωρεί τον εαυτό του επιρρεπή στα ατυχήματα, με τους μισούς να έχουν κτυπήσει το κεφάλι τους την ώρα που βγαίνουν από το αυτοκίνητο και το 25% να έχουν νιώσει στη σάρκα τους τα δόντια ενός ζώου.
«Ακόμα και χωρίς την απειλή των σοβαρών νοσημάτων, το μέσο ανθρώπινο σώμα καθημερινά υφίσταται απίστευτες κακουχίες που δίνουν άλλο νόημα στην έκφραση “η ζωή δεν είναι εύκολη”», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο κ. Λώρενς Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του Benenden.
«Αν και τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να γίνουμε υποχονδριακοί, καλό είναι να απευθύνονται στον γιατρό όσοι βιώνουν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα ασθενειών, όπως ο πονόλαιμος, τα στομαχικά ενοχλήματα και ο πόνος στη μέση».
Καλό είναι επίσης να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να προσέχουμε τη στάση του σώματός μας, να τρώμε υγιεινά, να περπατάμε καθημερινά και – βεβαίως – να προσέχουμε τι κάνουμε…
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Πιστοποίηση έχετε; Συνταγογραφείτε…

Την πιστοποίηση των γιατρών τους θα πρέπει να ψάχνουν στο εξής οι ασθενείς -ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και ο γιατρός τους δεν απασχολείται στο Ταμείο ή σε κάποιο νοσοκομείο ιδιωτικό ή δημόσιο. 


Οι ασθενείς αυτοί ή θα πρέπει να αλλάξουν γιατρό ή να τρέχουν στο Ταμείο τους για θεώρηση της συνταγής, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου για τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων. 
Με τη θεωρημένη πλέον συνταγή στο χέρι, θα πρέπει να ψάχνουν από ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομείο για να βρουν το φάρμακό τους. 
Γιατί από την 1η Ιουνίου, οι φαρμακοποιοί δεν θα τα αγοράζουν κάν για το φαρμακείο τους – έστω κι αν πληρωθούν έναντι- αφού το κέρδος τους θα είναι μικρότερο από το ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλλουν!


Πηγή: PHARMA TEAM: Πιστοποίηση έχετε; Συνταγογραφείτε… http://pharmateam.blogspot.com/2012/05/blog-post_25.html#ixzz1vrrfRrC1
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Οι πατάτες ρίχνουν την πίεση - και δεν παχαίνουν…


Τις θεωρούμε παχυντικές, γεμάτες λίπος και ανθυγιεινές και είναι από τις πρώτες που κόβει όποιος θέλει να κάνει δίαιτα. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως οι πατάτες όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση – αρκεί να είναι μαγειρεμένες με τον σωστό τρόπο.
Ποιος είναι αυτός; Υπάρχουν τρεις επιλογές: στον φούρνο μικροκυμάτων, βραστές ή ψητές - δίχως βούτυρο, λάδι ή οποιαδήποτε σος, σύμφωνα με τον δρα Τζο Βίνσον, καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβάνια που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη.
Ο δρ Βίνσον και οι συνεργάτες του επιστράτευαν 18 άντρες και γυναίκες, που έτρωγαν καθημερινά το μεσημέρι και το βράδυ έξι έως οκτώ πατάτες μεγέθους μπάλας του γκολφ. Έπειτα από ένα μήνα, η συστολική και η διαστολική τους πίεση (ο μεγάλος και ο μικρός αριθμός στη μέτρηση, αντιστοίχως) είχαν μειωθεί κατά 3,5% και 4,3%.
Επιπλέον, κανένας δεν είχε πάρει βάρος.
Οι περισσότεροι εθελοντές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση.
Όπως είπε ο δρ Βίνσον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, το οποίο διεξήχθη στο Ντένβερ, οι πατάτες προκαλούν κορεσμό της πείνας και με τη βοήθειά τους είναι πιθανό οι εθελοντές να περιόρισαν άλλα, ανθυγιεινά τρόφιμα.
Οι πατάτες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν πορφυρές και τόσο μικρές ώστε κάθε μία περιείχε μόλις 12 θερμίδες, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως ανάλογα οφέλη παρέχουν και οι κοινές πατάτες.
Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, οι ερευνητές λένε πως το ιδεώδες είναι να μαγειρεύονται και να καταναλώνονται με τη φλούδα, η οποία περιέχει πολύτιμες χημικές ουσίες.
Το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων θεωρείται ιδανικό, διότι διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Γερνώντας με αξιοπρέπεια: πώς θα προστατέψουμε τους ηλικιωμένους από την κακομεταχείριση


Τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν δικαίωμα σε προστασία από κάθε είδους κακομεταχείριση, η οποία δυστυχώς αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο. Το συνέδριο της ΕΕ φέρνει στην επιφάνεια δυσάρεστες αλήθειες και τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για καλύτερη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της εξάρτησής μας από άλλους όταν γεράσουμε. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι δεν θα πέσουμε θύματα κακομεταχείρισης ή εγκατάλειψης, όταν δεν θα είμαστε πια σε θέση να αυτοεξυπηρετούμαστε;
Με τα σημερινά δεδομένα πολλοί από μας δεν νιώθουν καθόλου σίγουροι: πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε ότι το 47% θεωρεί την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων διαδεδομένο φαινόμενο στη χώρα τους. Για ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η ΕΕ αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα.
Το συνέδριο της ΕΕ για την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων DeutschEnglishfrançais, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα, φέρνει σε επαφή ειδικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου που θα φέρει στο φως δυσάρεστες αλήθειες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακομεταχείριση γίνεται συνειδητά: ενήλικες αποσπούν χρήματα από τους ηλικωμένους γονείς τους, ή οίκοι ευγηρίας χορηγούν υπερβολικές δόσεις ηρεμιστικών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η κακομεταχείριση εκδηλώνεται με την εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, ιδίως όταν αυτοί που τους φροντίζουν δεν έχουν τα μέσα ή το χρόνο για να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα.
Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 12% του πληθυσμού θα έχει ηλικία 80 ετών και άνω μέχρι το 2050, ολοένα και περισσότερα άτομα θα έχουν ανάγκη από τη φροντίδα συγγενών ή επαγγελματιών. Οι δράσεις της ΕΕ για τη δημόσια υγεία στοχεύουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
“Τα κράτη μέλη έχουν αρχίσει να παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη σ' αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους και στους συγγενείς μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης και καθοδήγησης”, δήλωσε ο Επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα, πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Υποστήριξε δε ότι η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους θα πρέπει να καλύπτεται από τη νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελούν οι ομάδες και τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κακομεταχείρισης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο δημόσιος διάλογος για την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη των ηλικιωμένων βρίσκεται ακριβώς στο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια ο διάλογος για την κακοποίηση των παιδιών, δηλαδή μόλις τώρα αρχίζουμε να συζητάμε γι' αυτό. Ευελπιστούμε ότι, όπως έγινε και με το θέμα των παιδιών, το πρόβλημα της φροντίδας των ηλικιωμένων θα αποτελέσει θέμα πολιτικής προτεραιότητας.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Όλοι μαζί να κάνουμε στόχο το μήνυμα


Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση “δολοφονεί” και τα μωρά!(Ιatropedia)


Τελειωμό δεν έχουν τα δεινά που προκαλεί η κρίση στη χώρα μας καθώς πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά ότι δεκάδες γυναίκες χάνουν και τα μωρά τους από το άγχος των οικονομικών. 
Δραματική αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι παλίνδρομες κυήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κυήσεις δηλαδή που διακόπτονται πολύ νωρίς και χωρίς εμφανή παθολογικό λόγο. 
Οι ειδικοί πλέον κάνουν λόγο για εκτόξευση του αριθμού των κυήσεων που διακόπτονται πριν από τη συμπλήρωση του α’ τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης  από τη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου νοσοκομείου, οι παλίνδρομες κυήσεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Οι γυναικολόγοι καταγράφουν συνεχώς περισσότερες  παλίνδρομες κυήσεις στα σχετικά αρχεία των μαιευτηρίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που χρήζει άμεσης διερεύνησης προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι παράγοντες κινδύνου.
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Διευθυντή της Κλινικής στο Αρεταίειο κ. Γεώργιο Κρεατσά ότι το εξάμηνο Σεπτεμβρίου – Φεβρουαρίου 2010 το ποσοστό των παλίνδρομων κυήσεων επί του συνόλου των αντιστοίχων τοκετών στη κλινική του ήταν 1,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το εξάμηνο  Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου 2011 ήταν 4%. “Φαίνεται λοιπόν  ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε ο κ.Κρεατσάς. 
Για τις παλίνδρομες κυήσεις ενοχοποιούνται κυρίως γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, ωστόσο πλέον οι ειδικοί αναζητούν σε άλλους λόγους την   δραστική αύξησή τους.  Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ενδεχομένως  πια να ενοχοποιούνται ψυχοσωματικοί παράγοντες, όπως το άγχος και η ανησυχία που επιφέρει η οικονομική κατάσταση στη σύγχρονη γυναίκα που κυοφορεί. Επίσης, παράγοντες κινδύνου θεωρούνται  το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η ηλικία της μητέρας καθώς και κληρονομικές αιτίες. 
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία φαρμακοποιών την Τετάρτη


Σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προχωρούν από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Την ίδια ημέρα, οι φαρμακοποιοί θα κλείσουν τα φαρμακεία τους στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας και θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων. Η αναστολή της πίστωσης πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι το αντίτιμο των φαρμάκων και εν συνεχεία, με την απόδειξη πληρωμής, θα απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.
Στην απόφαση αυτής της μορφής κινητοποιήσεων κατέληξαν χθες οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου -στην οποία συμμετείχαν και πρόεδροι συλλόγων μεγάλων αστικών κέντρων- ως αντίδραση στην καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών του Οργανισμού για συνταγές που εκτελέστηκαν τον μήνα Μάρτιο. Το ποσό που οφείλεται στους φαρμακοποιούς πανελλαδικά για τις συνταγές του Μαρτίου ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 250 εκατ. ευρώ χρωστάει από το 2011 ο ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία από τα οποία συνίσταται. Προχθές, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΠΦΣ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έγινε σαφές ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί σε αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή να αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς λόγω ελλιπούς χρηματοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αποδώσει ποσά για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στο ΕΟΠΥΥ, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει τον Μάρτιο, αφού «δέσμευσε» 130 εκατ. ευρώ που έπρεπε να αποδοθούν στον Οργανισμό, προκειμένου να πληρώσει συντάξεις.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς και με δεδομένο ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ αποτελείται από τους κλάδους υγείας έξι Ταμείων, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τις συνταγές που εκτελούν στο πλαίσιο σύμβασης με τον Οργανισμό. «Tα φαρμακεία «πνέουν τα λοίσθια» κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και εξαιτίας της μηδενικής πιστωτικής πολιτικής από μέρους των εταιρειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, που ζητεί την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μια «γενναία» επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών από τους φαρμακοβιομηχάνους.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας


Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.
Φέτος θα εορταστεί στις 30 Μαΐου και το σύνθημα της είναι "Η ζωή μου με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ". Το κοινοποιεί η διεθνής ομοσπονδία MSIF για την Παγκόσμια ημέρα 2012 με το μήνυμα : «Η διάγνωση της ΣΚΠ δεν σημαίνει το "τέλος" για όλα τα όνειρα της ζωής ».
Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτήν τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».
Πιο συγκεκριμένα στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τη στοιβάδα, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.
Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις. Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή «κρυφά» που είναι δύσκολο να περιγραφούν.
Η ΣΚΠ επηρεάζει λοιπόν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι αγνώστου αιτιολογίας πολυπαραγοντική αυτοάνοση νόσος, την οποία συναντούν όχι μόνο οι νευρολόγοι, αλλά και πολλοί οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί, καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά την πρώτη της εκδήλωση. Εμφανίζεται σε ηλικίες κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες η μεγαλύτερες ηλικίες), ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 30 και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ποσοστό 2:1.
Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή όρασης (θάμβος όρασης, διπλωπία), κινητικές διαταραχές(αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα), διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας (υπαισθησία, άλγη, δυσαισθησία στα άκρα ή τον κορμό), διαταραχή από την ούρηση (επίμονη επιτακτική ούρηση). Σε εμφάνιση αυτών των φαινομένων θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί νευρολόγο για να γίνει εκτίμηση της όλης κλινικής εικόνας και ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος.
Η διάγνωση της νόσου δεν είναι απλή. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς πολλές παθήσεις μοιάζουν με τη ΣΚΠ, και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλειστούν. Η τελική διάγνωση της νόσου τίθεται βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί, στα οποία εμπεριέχονται αφ’ ενός τα χαρακτηριστικά της κλινικής εικόνας, αφ’ ετέρου η μαγνητική τομογραφία (ΜRI) εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, ο λεπτομερής έλεγχος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τα προκλητά δυναμικά.
Η ΣΚΠ είναι χρόνια νόσος και αγνώστου αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές (υποτροπιάζουσα, δευτερογενής προϊούσα, πρωτογενής προϊούσα). Η θεραπευτική αντιμετώπισή της ακόμη δεν είναι ριζική. Σε περίπτωση υποτροπών χορηγούνται κορτικοειδή. Ως θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό τον περιορισμό των υποτροπών, χορηγούνται συστηματικά ανοσοτροπο-ποιητικά ή ανοσοκασταλτικά σκευάσματα που εξατομικεύονται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφρά έως και πολύ βαριά, ενώ μπορεί να ανακουφιστούν ή να εξαλειφθούν είτε με τη βοήθεια συμπληρωματικών ανακουφιστικών φαρμάκων είτε άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φυσική αποκατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος


Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος
Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής &Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 21 έως τις 25 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού. Εμείς, σας παραθέτουμε ενημερωτικά στοιχεία από το euromelanoma.org, ένα ευρωπαικό δίκτυο δερματολόγων στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, προς ενημέρωση σας σχετικά με τους κινδύνους, τις μορφές παθήσεων του δέρματος, την πρόληψη και την αυτοεξέταση.
Σύμφωνα λοιπόν με το euromelanoma.org:

Καρκίνος του Δέρματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος εξασθενεί από την ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και τροποποιεί το γενετικό τους υλικό. Το σύστημα αναδόμησης του δέρματος δεν μπορεί να εξαλείψει τις σοβαρές βλάβες των κυττάρων του, οι οποίες σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, και μεταβιβάζει λανθασμένες πληροφορίες στα θυγατρικά κύτταρα. Αν αυτά τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ανεμπόδιστα, είναι δυνατό να μεταλλαχθούν και να εξελιχθούν μετά από χρόνια σε καρκίνο του δέρματος.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη και υποκατηγορίες στο καρκίνο του δέρματος, από τα οποία το πιο επικίνδυνο είναι το κακόηθες μελάνωμα. Οι δερματικοί καρκίνοι, εκτός του μελανώματος, δεν είναι τόσο επικίνδυνοι, αλλά είναι 10 φορές πιο συχνοί από το κακόηθες μελάνωμα. Ιδιαίτερα εμφανίζονται σε ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών, οι μασχάλες και στους άνδρες σε περιοχές της κεφαλής, όπου δεν καλύπτονται από μαλλιά.
Με την έγκαιρη διάγνωση υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα θεραπείας των αργά εξελισσόμενων μη μελανωματικών δερματικών καρκίνων. Παρ’όλο που οι μη μελανωτικοί δερματικοί καρκίνοι δίνουν σπάνια μεταστάσεις, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να επισκέπτονται συχνά τον δερματολόγο τους, ώστε να ελέγχονται για τυχόν αλλαγές στο δέρμα τους.
Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος χωρίζονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους: Ακτινικές Υπερκερατώσεις (Aktinic Keratoses), Βασικοκυτταρικός Καρκίνος (Basal Cell Carcinoma), Aκανθοκυτταρικός Καρκίνος (Squamous Cell Carcinoma).

Ακτινικές Υπερκερατώσεις

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι επιφανειακές δερματικές βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται σε περιοχές που έχουν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τυπικά εμφανίζονται σαν μια ή περισσότερες μικρές κόκκινες ή καφέ κηλίδες του δέρματος με συχνά λεπιδώδη επιφάνεια. Αυτές είναι τραχείες στην αφή, όταν αγγίζονται με την άκρη των δακτύλων. Μερικές φορές μπορούν να αναπτυχθούν παχύτερα λέπια ή ακόμη και δομές σαν κέρατα. Κάποιες από τις τυπικές θέσεις ανάπτυξης των ακτινικών υπερκερατώσεων είναι: το πρόσωπο, το στήθος, η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών, τα αυτιά (στους άνδρες) και το τριχωτό της κεφαλής (στους άνδρες με αλωπεκία). Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που έχουν εκτεθεί στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία επί πολλά έτη (π.χ. εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους ή κάτοικοι χωρών με μεγάλη ηλιοφάνεια) έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακτινικών υπερκερατώσεων. Οι βλάβες αυτές προκύπτουν όταν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος εξασθενεί και αδυνατεί να επιδιορθώσει την κυτταρική βλάβη που πυροδοτείται από την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ακτινικές υπερκερατώσεις γενικά θεωρούνται προκαρκινωματώδεις και δυνητικά εξελίξιμες προς ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Επομένως, πρέπει να θεραπεύονται.

Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος του δέρματος, ο οποίος συχνότερα εντοπίζεται σε ηλιοεκτεθειμένο δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Κάποιοι εμφανίζονται σαν επηρμένοι όγκοι στο δέρμα με στίλβουσα επιφάνεια, οι οποίοι συχνά αναπτύσσουν ένα μικρό έλκος στο κέντρο. Αυτοί οι όγκοι καλούνται οζώδη βασικοκυτταρικά καρκινώματα και εντοπίζονται συχνότερα στην κεφαλή και την περιοχή του τραχήλου. Οι ασθενείς τυπικά επισημαίνουν μία βλάβη που δεν ιάται. Άλλα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται σαν λεπτές καφεοειδείς πλάκες στον κορμό, στα άνω άκρα ή στα κάτω άκρα. Αυτά είναι επιφανειακά βασικοκυτταρικά καρκινώματα και εύκολα μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα σαν πλάκες εκζέματος ή ψωρίασης ή ξηροδερμίας, για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν απαντούν σε ενυδατικές κρέμες ή τοπικά κορτικοστεροειδή. Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εξορμώνται από το βαθύτερα κείμενο στρώμα της επιδερμίδας και αναπτύσσονται επί χρόνια χωρίς να προκαλούν οποιοδήποτε ενόχλημα. Αυτοί οι όγκοι γενικά δε μεθίστανται, αλλά αν μείνουν αθεράπευτοι μπορούν να αυξηθούν καταστρέφοντας παρακείμενες ή υποκείμενες δομές. Συστήνεται θεραπευτική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή ή άλλες τοπικά καταστροφικές για τον όγκο θεραπείες.

Ακανθοκυτταρικός Καρκίνος

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα συχνά προέρχεται από ακτινικές υπερκερατώσεις και έχει ομοιότητες με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ωστόσο, η επιφάνεια είναι συνήθως πιο επηρμένη και σκληρή. Αυτός ο τύπος του όγκου μπορεί ενίοτε να εκληφθεί λανθασμένα σαν μυρμηκία. Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα δύνανται σπάνια να επεκταθούν σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα (μετάσταση) και να επιφέρουν το θάνατο του ασθενούς.

Μελάνωμα: ΤΙ ΕΙΝΑΙ TO ΜΕΛΑΝΩΜΑ;

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο στο 30% των περιπτώσεων ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Οι πιο κοινές εντοπίσεις είναι ο κορμός στους άνδρες, τα κάτω άκρα και ο κορμός στις γυναίκες. Το μελάνωμα εμφανίζεται γενικά σα μία κηλίδα ή πλάκα ή οζίδιο με ποικίλα χρώματα και ασαφή όρια. Όταν η διάγνωση τίθεται σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι πιθανή και παρέχεται από τη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος. Αντιθέτως, η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει τη διασπορά σε εσωτερικά όργανα και συνδέεται με πτωχή πρόγνωση. Επομένως, η πρόληψη είναι το μοναδικό, σταθερό και αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το μελάνωμα.

Πώς μοιάζει το μελάνωμα;

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου συχνά κληρονομείται καθώς τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος. Όποιος έχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και τύπο δέρματος υψηλού κινδύνου καλό είναι να λαμβάνει πρόνοια και να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο. Ένα μελάνωμα συχνά δεν αναγνωρίζεται με γυμνό οφθαλμό και εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη διαφέρει από ένα σπίλο ή μια συγγενή βλάβη. Οι αλλαγές στο χρώμα, στο σχήμα, στο μέγεθος, στη διήθηση και στην επιφάνεια, καθώς και η ασυμμετρία στους σπίλους είναι σημάδια που πρέπει να μας προβληματίσουν. Συμπτώματα όπως επίμονος κνησμός ή αιμορραγία μιας βλάβης συνιστούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα κακοήθειας. Επιπλέον, η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή, ώστε να συμβουλευτεί ένα δερματολόγο.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΥΠΟΠΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Όλη η επιφάνεια του σώματος εξετάζεται για οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη. Σε περίπτωση μη εύρεσης τέτοιας βλάβης ο δερματολόγος θα σας διαβεβαιώσει και θα σας εξηγήσει τι ακριβώς είναι οι διάφορες βλάβες ή κηλίδες που έχετε στο δέρμα σας. Ο δερματολόγος δε θα εξετάσει τις ύποπτες βλάβες μόνο με γυμνό οφθαλμό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα δερματοσκόπιο, μία φορητή συσκευή χειρός που τοποθετείται πάνω στο δέρμα και μεγενθύνει την υπό εξέταση βλάβη επιτρέποντας μια πιο ακριβή και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Κάποιοι ασθενείς πιθανό να εμφανίζουν διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος ή δυνατό να αναπτύξουν μία νέα μορφή καρκίνου του δέρματος αργότερα. Συνεπώς, είναι σημαντικό κάθε άτομο να αυτοεξετάζεται τακτικά και επιπλέον να προγραμματίζει επισκέψεις στο δερματολόγο για την παρακολούθησή του. Άτομα με πολλαπλούς σπίλους στο σώμα τους ή πολλαπλούς άτυπους σπίλους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και μπορεί να ωφεληθούν από την παρακολούθηση και ψηφιακή καταγραφή των σπίλων τους (χαρτογράφηση σπίλων) για μελλοντική σύγκριση.

Άτυποι Σπίλοι

Ένας άτυπος ή δυσπλαστικός σπίλος εμφανίζεται με διαφορετική εικόνα από τους κοινούς σπίλους. Οι άτυποι σπίλοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι από τους συνήθεις κανονικούς σπίλους και τα όριά τους μπορεί να είναι ακανόνιστα ή ασαφή με συχνή μεταβλητότητα και ανωμαλία στο χρώμα (το χρώμα τους μπορεί να ποικίλλει από ροζ έως σκούρο καφέ). Είναι πιθανό να εμφανίζονται επίπεδοι ή να έχουν επηρμένα τμήματα και να είναι πιο σκουρόχρωμοι στο κέντρο. Ο άτυπος σπίλος μπορεί να χαρακτηρίζεται από ασυμμετρία, ακανόνιστα ή ασαφή όρια και ανομοιογενή κατανομή του χρώματος. Άτομα με πολλαπλούς άτυπους σπίλους έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και συνεπώς πρέπει να εξετάζονται τακτικά από το δερματολόγο. Επίσης, η μηνιαία αυτοεξέταση είναι πολύ σημαντική γι’ αυτά τα άτομα και σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής συστήνεται η επίσκεψη στο δερματολόγο.

Πρόληψη

Φωτότυποι

Ο φωτότυπος του δέρματος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα αντιδρά στον ήλιο κατά την πρώτη έκθεση: Καίγεται ή μαυρίζει; Ο φωτότυπος αναγνωρίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα των μαλλιών και το βασικό χρώμα του δέρματος. Τα άτομα με λευκό δέρμα ταξινομούνται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους.
ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ Ι
• Ωχρό λευκό δέρμα, συχνά με παρουσία φακίδων
• Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά
• Μπλε ή πράσινα μάτια
• Το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κατά την έκθεση στον ήλιο, καίγεται πάντα και δε μαυρίζει
• Προσωπικός χρόνος προστασίας από 3 έως 10 λεπτά
• Είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να μαυρίσετε εάν ανήκετε σε αυτό τον φωτότυπο-το μόνο που θα πετύχετε είναι η πρόκληση δερματικής βλάβης!
ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΙΙ
• Λευκό δέρμα, λίγο πιο σκούρο σε σύγκριση με τον φωτότυπο Ι
• Ξανθά μαλλιά, σκούρα ξανθά μαλλιά
• Μπλε μάτια
• Το δέρμα είναι επίσης ευαίσθητο κατά την έκθεση στον ήλιο, μαυρίζει σταδιακά και όχι πάντα και είναι επιρρεπές σε εγκαύματα
• Προσωπικός χρόνος προστασίας από 10 έως 20 λεπτά
ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΙΙΙ
• Ελαφρώς πιο σκοτεινή χροιά δέρματος
• Σκούρα ξανθά, καστανά μαλλιά
• Διάφορα χρώματα ματιών
• Το δέρμα είναι ελάχιστα ευαίσθητο στον ήλιο, μαυρίζει εύκολα και γρήγορα, το δε μαύρισμα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
• Προσωπικός χρόνος προστασίας από 20 έως 30 λεπτά
ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΙV
• Ανοιχτό καστανό δέρμα
• Σκούρα καστανά ή μαύρα μαλλιά
• Σκουρόχρωμα μάτια
• Το δέρμα είναι ανθεκτικό, μαυρίζει γρήγορα και βαθιά, το δε μαύρισμα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
• Προσωπικός χρόνος προστασίας 40 λεπτών

Παράγοντες Κινδύνου Ανάπτυξης Κακοήθους Μελανώματος

• Γενετικοί παράγοντες
• Μεγάλος αριθμός κοινών και κλινικά άτυπων σπίλων
• Ευμεγέθεις συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι
• Ιστορικό μελανωτικού ή μη-μελανωτικού καρκίνου του δέρματος
• Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
• Οικογενειακό ιστορικό πολλαπλών μελανοκυτταρικών σπίλων
• Σοβαρά, επώδυνα ηλιακά εγκαύματα ειδικά κατά την παιδική ηλικία
• Διαλείπουσα έκθεση σε δυνατό ήλιο
• Αδυναμία μαυρίσματος/φωτότυποι Ι-ΙΙ
• Κόκκινα ή ξανθά μαλλιά
• Ανοιχτόχρωμα μάτια
• Τάση για εμφάνιση φακίδων
• Ανοσοκαταστολή
• Χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (solaria)
• Προηγούμενη θεραπεία PUVA
• Μεγαλύτερη ηλικία
• Υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
• Μελαγχρωματική ξηροδερμία

Παράγοντες Κινδύνου Ανάπτυξης Μη Μελανωτικού Καρκίνου του Δέρματος

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μη μελανωτικού καρκίνου του δέρματος (βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος)
• Χρόνια έκθεση στον ήλιο
• Ιονίζουσα ακτινοβολία
• Λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (human papilloma virus)
• Γενετικοί παράγοντες
• Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι του δέρματος
• Ανοσοκαταστολή – μεταμόσχευση οργάνου, HIV
• Έκθεση σε χημικούς παράγοντες (πίσσα, παραφινέλαιο, πετρέλαιο)
• Έκθεση σε αρσενικό (στο πόσιμο νερό ή σε φάρμακα)
• Προηγούμενη φωτοχημειοθεραπεία
• Χρόνια έκθεση σε θερμότητα

Τι να εξετάσετε

Ποιοι πρέπει να αυτοεξετάζονται; Όλοι πρέπει να το κάνουν. Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τους ενήλικες να αυτοεξετάζονται και να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία, ώστε να διαθέτουν την ικανότητα να το κάνουν μόνα τους κατά την εφηβεία τους. Οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος επωφελούνται από τους ετήσιους ιατρικούς ελέγχους, ιδανικά αν αυτοί γίνονται από δερματολόγο. Αυτό σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση ανά δίμηνο είναι η καλύτερη μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος. Τι να προσέξετε; Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος που συνδέονται σε ένα βαθμό με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε λόγω της έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω χρήσης συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (solaria): το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Επειδή το καθένα από αυτά εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές εικόνες, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία. Ψάξτε για αλλαγές οποιουδήποτε είδους. Μην αγνοήσετε ένα ύποπτο σημείο απλώς επειδή δεν πονάει. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι ανώδυνος, αλλά και επικίνδυνος συγχρόνως.
Αν επισημάνετε ένα ή περισσότερα προειδοποιητικά σημεία, επισκεφθείτε ένα γιατρό αμέσως, κατά προτίμηση δερματολόγο, ο οποίος μπορεί άμεσα να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Τα προειδοποιητικά σημεία

  • Μία δερματική υπερπλασία που αυξάνει σε μέγεθος και εμφανίζεται μαργαριταροειδής, ημιδιαφανής, ηλιοκαμένη, καφέ, μαύρη ή ποικιλόχρωμη
  • ΄Ενας σπίλος ή οποιαδήποτε καφέ βλάβη που:
Αλλάζει χρώμα
Αυξάνει σε μέγεθος ή πάχος
Αλλάζει υφή
Έχει ακανόνιστο περίγραμμα
Είναι μεγαλύτερος από 5mm και/ή έχει αλλάξει πρόσφατα
  • Μία βλάβη ή πληγή που εμφανίζει επίμονο κνησμό, πόνο, σκληρία, διάβρωση ή αιμορραγία
  • Μία ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται εντός τριών εβδομάδων
Εάν αισθάνεστε ή βλέπετε κάτι από τα παραπάνω… Μην καθυστερείτε! Επισκεφθείτε το γιατρό σας, προτιμότερο το δερματολόγο σας, εάν παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα υπάρχοντα σπίλο, φακίδα ή κηλίδα ή βρίσκετε μία καινούρια βλάβη με οποιοδήποτε από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του δέρματος.

H Αυτοεξέταση Βήμα προς Βήμα

Θα χρειαστούμε: δυνατό φως, έναν μεγάλο ολόσωμο καθρέπτη, ένα μικρό καθρέπτη χειρός, 2 καρέκλες, μία συσκευή στεγνώματος μαλλιών (πιστολάκι), χάρτες του ανθρώπινου σώματος και ένα μολύβι ή ιδανικά μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
1. Εξετάστε το πρόσωπό σας και ειδικά τη μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αυτιά – μπροστά και πίσω από το πτερύγιο. Χρησιμοποιήστε καθρέπτες, ώστε να έχετε καθαρή εικόνα.
2. Ελέγξτε το τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιώντας τον καθρέπτη και ένα πιστολάκι στεγνώματος, ώστε να γίνει εφικτή η παρατήρηση κάθε περιοχής. Ζητήστε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, ακόμη και ένα παιδί, να βοηθήσει, εάν είναι δυνατό.
3. Εξετάστε τα χέρια σας: τις παλάμες, τη ραχιαία επιφάνεια , ανάμεσα στα δάκτυλα και τις περιοχές κάτω από τα νύχια. Ελέγξτε και τις δύο επιφάνειες των αντιβραχίων σας.
4. Αφού σταθείτε μπροστά σε ένα ολόσωμο καθρέπτη, ξεκινήστε από τους αγκώνες και εξετάστε όλες τις επιφάνειες των βραχιόνων.
5. Εξετάστε το λαιμό και το στήθος. Οι γυναίκες πρέπει να σηκώσουν τους μαστούς και να ελέγξουν την περιοχή κάτω από αυτούς.
6. Με την πλάτη γυρισμένη προς ένα ολόσωμο καθρέπτη, χρησιμοποιήστε ένα καθρέπτη χειρός για να επιθεωρήσετε τον αυχένα, την οπίσθια επιφάνεια των ώμων, των βραχιόνων και το άνω τμήμα της ράχης σας.
7. Χρησιμοποιώντας τους καθρέπτες μην ξεχάσετε να εξετάσετε το κατώτερο τμήμα της ράχης, τους γλουτούς και την οπίσθια επιφάνεια και των δύο κάτω άκρων.
8. Καθίστε σε μία καρέκλα και στηρίξτε κάθε πόδι με τη σειρά στη δεύτερη καρέκλα. Χρησιμοποιήστε τον καθρέπτη χειρός για να εξετάσετε τη γεννητική χώρα. Ελέγξτε την πρόσθια και την πλάγια επιφάνεια και των δύο κάτω άκρων σας από το μηρό ως την κνήμη, τους αστραγάλους, τις άνω επιφάνειες των άκρων ποδών σας, ανάμεσα στα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια. Εξέταστε τα πέλματα των ποδιών και τις πτέρνες.

Συμβουλές

• Έκθεση στον ήλιο (ηλιακή ακτινοβολία) Αιφνίδια εντατική και άμεση έκθεση στον ήλιο θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται. Είναι σοφό να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ 11:00π.μ. και 15:00μ.μ.
• Αντιηλιακή προστασία Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας – δείκτης 15 για ενήλικες, 30 και περισσότερο για τα παιδιά - και να παρέχουν προστασία τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA ) όσο και από την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB). Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν βγείτε έξω στον ήλιο και η εφαρμογή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο με τρεις ώρες. • Σκιά Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα άτομα που είναι κάτω από μια ομπρέλα σε ανοικτό περιβάλλον, όπως η παραλία, εξακολουθούν να είναι επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα από την υπεριώδη ακτινοβολία που αντανακλάται, εκτός αν εφαρμοστούν συμπληρωματικά μέτρα ηλιοπροστασίας. Ομοίως, οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα σε σημαντικές ποσότητες και ως εκ τούτου εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση για το δέρμα να καεί από τον ήλιο ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. • Ένδυση Τα ενδύματα παρέχουν την καλύτερη προστασία από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Οι μπλούζες με κοντό μανίκι είναι συγκριτικά καλύτερες σε σχέση με τις αμάνικες, καθώς επίσης και τα ενδύματα με πυκνή ύφανση. Είναι ακόμη καλό να φοράει κάποιος καπέλο με μεγάλο γείσο και καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου (καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαβερή για τα μάτια). Σήμερα είναι διαθέσιμα στην αγορά, ειδικά ενδύματα για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μαγιό, με ενσωματωμένο δείκτη ηλιακής προστασίας (δείκτης μέχρι 50). • Τύπος δέρματος Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας είναι ότι το δέρμα θα πρέπει σταδιακά να εξοικειωθεί με την ηλιακή ακτινοβολία (σταδιακή έκθεση). Δέρμα που μαύρισε σταδιακά μπορεί να ανεχθεί την υπεριώδη ακτινοβολία έως και 10 φορές καλύτερα από το μη μαυρισμένο δέρμα. Ο καθένας, επίσης, πρέπει να γνωρίζει τον ειδικό προσωπικό χρόνο προστασίας που αντιστοιχεί στον φωτότυπό του ή διαφορετικά το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία.
Διαβάστε περισσότερα » Διαβάστε περισσότερα...