Login

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΑΝΟΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ


Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόραΌταν διαγνωστούν σε ηλικιωμένους συμπτώματα κατάθλιψης, διέγερσης, ή παρουσιάζουν ενδείξεις της γεροντικής άνοιας, είναι συχνά δύσκολο να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τους διατηρήσουμε υγιής και να είναι ευτυχισμένοι. Πριν λοιπόν βεβιασμένα εξετάσετε την μακροχρόνια περίθαλψη ως λύση (Οίκοι Ευγηρίας - Γηροκομεία), υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τους αγαπημένους σας στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γηριατρικής Ψυχιατρικής (AAGP), σχεδόν 20 τοις εκατό από αυτούς που είναι 55 ετών και άνω, έχουν ψυχικές διαταραχές που δεν είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης. Μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες είναι το άγχος, η σοβαρή νοητική ανεπάρκεια και οι διαταραχές της διάθεσης.

Ο Δρ Jeffery Lafferman, MD, ψυχίατρος στο Levindale Κέντρο Γηριατρικής και Νοσοκομείο μερικής νοσηλείας, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα και υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς, λέει, ότι πολύ συχνά οι ψυχικές ασθένειες υγείας είναι λιγότερο δημοσιοποιημένες. «Είναι δεδομένο ότι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η υγεία τους μεταβάλετε και γίνετε πιο περίπλοκη. Ιατρικά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρθρίτιδα, είναι κοινές και μπορούν να καλύψουν τα συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, μέχρις ότου αυτά φθάσουν σε κρίσιμο στάδιο.»

Αλλά υπάρχει βοήθεια και ελπίδα διαθέσιμη. Υποστηρίζει ότι ένας από τους τρόπους για να κρατήσουμε έναν ηλικιωμένο, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο στο σπίτι για όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, την άνοια, την διέγερση και άλλες συναισθηματικές προκλήσεις, είναι μέσω των προγραμμάτων ημερήσιας θεραπείας.


«Ορισμένες υπηρεσίες και προγράμματα ενηλίκων, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν ηλικιωμένα άτομα να ξαναμάθουν, πώς να είναι και πάλι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και στην οικογένεια τους. Τα προγράμματα έχουν ομάδες και ατομικές συνεδρίες θεραπείας σε ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον. 

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπολούν με τους ανθρώπους της ηλικίας τους, να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες που αποσκοπούν να ανανεώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη ζωή και να είναι στο σπίτι τους το βράδυ», λέει ο Δρ Lafferman.
Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η κλινική κατάθλιψη και άλλες ψυχικές παθήσεις είναι ιάσιμες. Μερικά από τα συμπτώματα είναι να αναζητήσουν μια αλλαγή στην προσωπικότητα, μία μείωση της μνήμης, απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια, τα υπερβολικά αισθήματα ενοχής ή απελπισίας, συχνά κλάμα, διαταραχές ύπνου, ανεξήγητες φυσικές ασθένειες, απώλεια της λειτουργίας τους, αλλαγές στην όρεξη, απώλεια ενδιαφέροντος στην προσωπική υγιεινή, ευερεθιστότητα, και άγχος.

Ωστόσο, ο Δρ Lafferman συμβουλεύει, «Πριν διαλέξετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο οποιοδήποτε πρόγραμμα παρακολούθησης ή θεραπείας, προσπαθήστε να επισκεφθείτε τον χώρο, για να δείτε με τα μάτια σας, τι κάνει και πώς δουλεύει το πρόγραμμα. Αν σας αρέσει η εποπτεία των αναγκών ενός ηλικιωμένου, θυμηθείτε ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου θα πρέπει να πάντα διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, ελέγξτε αν υπάρχουν ιατρικοί επαγγελματίες στο χώρο της φιλοξενίας, και εάν υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για να τους απασχολήσουν δημιουργικά.»

Θυμηθείτε ότι όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα, μπορεί επίσης να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια και τους φροντιστές του. Ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας επιλογής.

Πηγή: LifeBridge Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου